Clean eating on ruokavalio, joka perustuu juuri siihen, miltä kuulostaa: puhtaasti syömiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokavalioon kuuluu prosessoimaton ja luonnollinen ravinto. Tätä ovat muun muassa
Puhtaaksi ruoaksi lasketaan siis tuore ja käsittelemätön ruoka.
Vihannekset
Juurekset
Hedelmät
Marjat
Sienet
Pähkinät
Siemenet
Kookosöljy
Kala
Liha
Kananmuna
Tumma leipä
Quinoa
Tumma riisi
Puhtaassa ruokavaliossa pyritään pois ruoasta, jota ei syödä alkuperäisessä muodossaan, sekä ruoasta, joka on eri aineksien ja lisäaineiden tulosta. Pois jää silloin:
Yleensä clean eatingiin liitetään myös säännöllinen syöminen (5-6 kertaa päivässä), runsas vedenjuonti, kotona kokkaaminen ja meal preppaus, eli ruoan valmistus etukäteen.
Prosessointi tarkoittaa valmistamista, muokkaamista, käsittelemistä, hiomista. Teoreettisen määritelmän mukaan jo vihannesten pilkkominenkin on siis ruoan prosessointia.
Puhtaassa syömisessä pyritään pikemminkin siihen, että ruoka olisi niin vähän prosessoitua kuin mahdollista. Jos ei ruokaa prosessoida ollenkaan, ei vaihtoehdoksi jää kuin salaatit, yrtit ja hedelmät joita ei kuorita, tuoreet marjat ja kananmunat (sekä raakamaito).
Usein ruokaa siis täytyy prosessoida jollakin tavalla – pilkkoa, lämmittää, kuoria, perata, pestä, pakastaa tai kuivata.
Prosessoidulla ruoalla tarkoitetaan ennen kaikkea…
Me cleaneating.fi:ssä emme halua markkinoida clean eatingiä laihdutusmetodina. Me näemme puhtaan syömisen mahdollisuutena tutustua omaan kehoon ja voida paremmin pohtimalla, millainen ruokavalio tekee itselle hyvää.
Jos omakuvasi, painosi tai ulkonäkösi aiheuttaa sinulle ahdistusta, saattaa kyse olla syömishäiriöstä. Syömishäiriökeskuksesta saat lisää tietoa aiheesta ja tukea hakea apua!
Vihannekset, juurekset, marjat – nämä luonnon antimet kuuluvat kaikki puhtaaseen ruokavalioon. Näitä voit olosuhteiden suosiessa jopa viljellä itse!
Jos osaat arvioida ruoan alkuperän, se luultavasti on puhdasta. Jos taas et tiedä mistä se tulee, tai edes osaa arvioida mistä se olisi voinut tulla, se luultavasti on prosessoitua ja valmistettu monessa erässä.
Mitä vähemmän aineita ruoassa on, sitä puhtaampaa se on. Puhtain ruoka sisältää vain yhden ainesosan – silloin se on käytännössä luonnollinen ja vapaa lisäaineista.
Luomu tarkoittaa luonnonmukaista ruokaa, ja luomumerkintä lupaa tuotteen olevan vähintään 95% luonnonmukaista. Kahdesta vaihtoehdosta luomutuote on siis aina puhtaampi, vaikkei olisikaan 100% puhdas.
Ruoat, kuten hedelmät, vihannekset, kala- tai lihatiskin antimet ja pähkinät tulevat pakkaamattomana – ja tällöin todennäköisemmin myös prosessoimatta.
Pakkausselosteita lukiessa on olemassa hyvä nyrkkisääntö: ainekset, joita on vaikea lausua, joista et koskaan ole kuullut tai jotka sanojen sijaan muistuttavat koodeja, viittaavat usein prosessoituihin ruokiin, jotka eivät ole puhtaita.
Jos ruoka pysyy hyvänä kovin pitkään, se ei luultavasti ole puhdasta, vaan lisäaineilla höystettyä. Ruoka, joka pikkuhiljaa pilaantuu, on puhtaampaa kuin esimerkiksi säilykeruoat, joiden kestävyys johtuu luonnottomista lisäaineista.
Sokeri on lautasemme suurimpia terveysriskejä. Sitä voi olla vaikea välttää, sillä piilosokeria esiintyy miltei kaikissa prosessoiduissa elintarvikkeissa, kuten mehussa, jugurtissa, ketsupissa, salaattikastikkeessa, myslissä, jne.
Nopeat hiilihydraatit tunnistaa sokeria helpommin – vaalea leipä, pasta ja vaalea riisi ovat esimerkkejä nopeasti energisoivista hiilihydraateista. Suosi kokojyvätuotteita, mutta muista tarkistaa pakkausseloste piilosokerin varalta.
Tekemällä ruokasi itse tiedät tarkalleen mitä ruoka sisältää ja miten se on valmistettu. Suosi ruoanlaitossa luonnollisia mausteita kuten esimerkiksi yrttejä. Jätä esim. tehdasvalmistettu lihaliemikuutio lisäaineineen pois ja tee pahan päivän varalle liemistä omia kuutioita!
Muistathan, ettei clean eating sulje pois muita ruokavalioita tai tottumuksia – laktoositon, gluteeniton, vegetaarinen, vegaani-, raw- sekä paleoruokavalio ovat kaikki sovellettavissa clean eatingiin.
1. Ammenna kliinimpi ruokavalio askelissa – aloita lisäämällä ruokavalioon niitä puhtaita ruokia joista jo pidät. Tarkastele myös, mille ruoille löytyy parempia vaihtoehtoja – voiko lihan ostaa lähituotettuna lihatiskiltä? Tai vihannekset luomuna? Jätä tässä vaiheessa myös pois kaikkein pahimmat – prosessoiduimmat – ruoat.
2. Kirjoita ylös tuntemuksia, havaintoja, olotiloja. Vertaile muistiinpanojen havaintoja aiempaan vointiin – onko olo pirteämpi? Onko unenlaatusi muuttunut? Monet huomaavat eron pian, mikä myös motivoi jatkamaan.
3. Meal preppaa – suunnittele ja tee kerralla viikon tai tulevien päivien ruoat etukäteen. Preppaus auttaa laatimaan terveellisempiä ruokarutiineja ja pysymään niissä, mikä helpottaa etenkin alussa elämänmuutosta.
4. Anna itsellesi aikaraja. Kokeile clean eatingiä kolme tai neljä viikkoa. Jos et huomaa selkeää eroa, pidä välipäivä ja mässää vanhoja suosikkeja – huomaatko nyt eron? Tee muistiinpanoja myös tästä.
Vehnäjauho Mantelijauho
Sokeri Hunaja
Valkoinen riisi Tumma riisi
Liha/ kana/ kala Lähituotettu liha/ kana/ kala
Kovat rasvat Kookosöljy
Valkoinen leipä Kokojyvä-/ ruisleipä
Maustettu jugurtti Luonnojugurtti
Tomaattikastike Itse pilkottu tomaatti chilin tai yrttien kera
Majoneesi Avokado
Virvoitusjuoma Sileä marjasmoothie
Tekeekö mieli herkutella? Anna palaa! Näillä puhtailla ruoilla (tai vastaavilla puhtailla tuotteilla) napostelet huoletta.
Bataattiranskalaiset
Kaalisipsit
Kikhernesipsit
Luonnonlakritsa
Pakastettu banaani
Mustikka
Vadelma
Mansikka
Ananas
Vesimeloni
Pähkinät
Kurpitsansiemenet
Uunipaahdetut kikherneet
Kuivatut banaanilastut
Kuivatut omenarenkaat
Guacamole
Pesto
Hummus
Hunaja
Luonnonjugurtti
Juusto lasketaan prosessoiduksi ja poissuljetaan sen takia usein puhtaan ruoan ruokavaliosta. Jos kuitenkin kaipaat juustoa, valitse parmesaani, feta, vuohenjuusto tai raejuusto – nämä ovat proteiinipitoisia ja suhteessa vähärasvaisempia.
Suunnittele ruokailusi preppaamalla tulevan viikon ateriat!Triatlonisti, ravitsemustieteilijä ja allergia-asiantuntija Emma Juslin on erikoistunut urheiluravitsemukseen. Hän listaa 4 puhdasta ja monipuolista ruoka-ainetta joista valmistaa helppo, halpa ja ravintorikas ateria tai välipala.
Pottu sisältää runsaasti C-vitamiinia – isossa perunassa on jo noin puolet suositellusta C-vitamiinitarpeesta. Sen lisäksi perunassa on riittoisasti sekä B6-vitamiinia että kaliumia.
Perunasta saa monenlaista hyvää – sen voi syödä muusina, keitettynä tai paistettuna. Sen voi raastaa ja sen jälkeen paistaa hasbrowneiksi tai lämmittää uuniperunaksi ja täyttää. Omiin suosikkeihini kuuluu maukkaat perunakakut herneiden ja paistetun kananmunan kera.
Kananmunalla oli pitkään huono maine – sen kolesterolin luultiin nostavan kolesteroliarvojamme haitallisella tavalla, vaikka tutkimukset nyt osoittavat, ettei tämä pidä paikkaansa, ja että 2 kananmunaa päivässä on terveelle ihmiselle täysin vaaraton määrä.
Kananmuna sisältää paljon proteiinia ja lukuisia muita vitamiineja, mikä tekee siitä oivan palautusruoan tai aamiaisen.
Kananmuna on monipuolinen: teet siitä helposti omeletin tai munakokkelia. Sen sekoittaa myös vaivatta puuroon tai keittoon. Keitetty kananmuna leivän päällä tai salaatissa toimii myös mainiosti.
Banaani on täydellinen eväs: sen lisäksi, että se tulee valmiissa ”kotelossa” se on äärimmäisen vitamiini-, mineraali- ja kuitupitoinen.
Banaani on sekä hellä ruoansulatukselle että hyvä lähde hiilihydraateille. Sen lisäksi se sisältää paljon energiaa. Banaani on tästä syystä paitsi hyvä palautukseen myös oiva välipala esimerkiksi pitkällä pyöräretkellä tai ennen intensiivistä urheilusuoritusta.
Banaani on hyvää puuron, jugurtin tai smoothien seassa. Oma suosikkini on banaani leivän päällä kotitekoisen maapähkinävoin kanssa.
Salaattien ja lehtien ravintoarvoja voi helposti verrata keskenään – mitä värikkäämpi, sen parempi. Tummanvihreä pinaatissa on reilusti A- sekä K-vitamiinia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja kuituja.
Pinaatti toimii niin tuoreena lehtenä kuin kattilassa keitettynä. Sen sekoittaa kätevästi salaattiin, omelettiin tai munakokkeliin. Siitä voi myös tehdä keittoa, smoothien tai pinaattilettuja.